Anasayfa

Roma Gezi Rehberi Blog

Roma Şehir İçi Ulaşım

Haziran 29, 2014 by Roma Gezi Rehberi

Roma şehir içi ulaşım çeşitli yollar ile zengin hale getirilmiş bir sistemdir. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Roma için ulaşım oldukça önemlidir. Turistik noktaların çoğu ve civarı trafiğe kapalıdır. Bu nedenle belli bir noktaya ulaştıktan sonra yürümeniz gerekir. Fakat bölgeye ulaşana kadar değişik araç ve yollar kullanabilirsiniz. Trafiğe açık olan noktalar da ise özellikle yoğunluğun yaşandığı zamanlarda dikkatli olmak da fayda vardır. Roma’ya şehir ya da ülke dışından ulaşım kolaydır. Roma şehir içi ulaşımgünümüzde halen geliştirilmekte olan bir konudur.

Roma Şehir İçi Ulaşim Araçları

Metro

Roma şehir içi ulaşımda en hızlı yol metrodur. Metro 05.30 – 23.30 arasında işlemektedir. Metro bileti 1 Euro’dur ve birçok büfe, gazeteci, gişe ve otomatta mevcuttur. Tek kullanımlık biletlerin yerine 1 – 7 gün arasında geçerli olan kartlar da vardır. Tren seferleri yaklaşık 10 dakika aralıklarla düzenlenmektedir. A ve B olmak üzere iki tane metro hattı vardır. Turuncu renkteki A hattı Vatikan’dan geçerek güneybatı yönünde ilerlemektedir. Termini İstasyonu, Trevi Çeşmesi, Vatikan ve müzeleri, ispanyol Merdivenleri gibi popüler yerlere uygun duraklara sahiptir. Mavi renkteki B hattı ise Kolezyum’dan geçtikten sonra kuzeybatı yönünde ilerlemektedir. Kolezyum, Maximus Sirki gibi yerlere yakın duraklara sahip bir hattır.

Tramvay

Roma şehir içi ulaşımı kolaylaştıran ve renkli görüntüler yaratan seçenek tramvaydır. Kimileri tarafından sadece nostaljik olarak değerlendirilse de işlev açısından da işe yaramaktadır. ATAC ismi verilen bir organizasyon tarafından işletilen tramvayı 75 dakikalık geçerliliği olan bileti 1 Euro karşılığında alarak kullanabilirsiniz. 2, 3, ,5, 8, 14 ve 19 numaralara sahip tramvay 1887 yılında açılmıştır ve hala işlemektedir. Tramvay hatları birçok popüler turistik noktadan geçmektedir.

Otobüs

Otobüs ile de Roma şehir içi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ana otobüs istasyonu Termini İstasyonu önündedir. Otobüsler genelde 05.30 – gece yarısı arasında sefer yapmaktadır. Roma otobüsleri güvenlidir, fakat genelde kalabalıktır. Genellikle 10 dakikada bir sefer yapılmaktadır. Normal otobüs seferleri 23.30’da bittiği  için gece otobüsleri işe yarayabilir. Yaz aylarında ve Cuma – Cumartesi gecelerinde sefer sıklıkları artırılmaktadır. H hattı ile Termini İstasyonu, Via Nazionale, Venezia Meydanı, Garibaldi Çeşmesi gibi yerlere gidebilirsiniz. 40 Express hattı ile Termini İstasyonu, Chiesa Nuova, St. Peter’s gibi noktalara ulaşım sağlamaktadır. 492 numaralı otobüs hattı ile Tiburtina İstasyonu, San Lorenzo, Termini İstasyonu, Barberini Meydanı, Venezia Meydanı, Cipro – Vatikan Müzeleri gibi yerlere gidebilirsiniz.

Taksi

Roma şehir içi ulaşımda diğer seçenekler kadar popüler olmayan yol taksidir. Fakat kendiniz yoldan taksi çevirene kadar kaldığınız yerdeki görevliden ya da bulunduğunuz restorandaki garsondan taksi çağırmasını isterseniz daha iyi olur. Eğer kendiniz taksi çağırmak istiyorsanız şu numaralardan birini arayabilirsiniz: 06 6645, 06 3570, 06 4994. Taksi metre 2.8 Euro ile açılmaktadır. Kilometre ücreti 0.92 Euro’dur. Ekstra bagaj için parça başına 1 Euro talep edilmektedir. Ayrıca 22.00 – 07.00 saatleri arasında +7 Euro ücret ödemek gerekmektedir.

Özel Araç

Roma’ya ulaşım kolaydır. Fakat Roma şehir içi ulaşımında özel aracınız ile hareket etmenizin kolay olduğu söylenemez. Özellikle 08.00 – 09.00 / 13.00 / 15.30/ 18.00 – 19.00 arasında yoğunluk olması nedeniyle kimi zaman trafikte hareket etmek imkansız hale gelmektedir.

Bisiklet

Yürümekten başka Roma şehir içi ulaşımda tavsiye edilebilecek diğer yol bisiklet sürmektir. Bu şekilde hem trafikten etkilenmezsiniz hem de istediğiniz yerde durabilirsiniz. Bisiklet kiralamak için en uygun yer Bici& Baci’dir. Termini İstasyonu’nun iki blok batısında bulunan bu yerden saati 3 Euro, günlüğü 11 Euro’ya bisiklet kiralayabilirsiniz.

Yürüme

Şehre ulaştıktan sonra gezmek için en uygun yol kesinlikle yürümektir. Bu şekilde şehrin tadını daha çok çıkarabilirsiniz. Yürürken trafik ışıklarına dikkat etmeniz tavsiye edilir. Birçok ülkede yeşil ışık geç anlamındayken Roma’da yeşil ışık yandığında yeşil renkteki insan sembolü de yanabilir ve kendinizi araçlarla aynı yerde bulabilirsiniz. Yine de bir şehri keşfetmek için en ideal yollardan olan yürüyüş Roma şehir içi ulaşım için de uygundur.


Email: İletişim formumuzu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.
(4 çalışma saati içerisinde cevap veriyoruz)


Vera Event

Siz sadece gözünüzü kapatıp hayal edin, gerisini en ince detayına kadar biz organize edelim.

İzleyin

İletişim formumuzu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

İletişime geçin
Bize Ulaşın

Telefon: 388.835.0900
(Pazartesi-Cuma 9:00 am – 06:30 pm CET)

Email: İletişim formumuzu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.
(4 çalışma saati içerisinde cevap veriyoruz)